Noul Dacia Duster pentru anul 2024 a fost dezvăluit și promite să fie „cea mai bună ofertă de pe piață” după o revoluție tehnică și stilistică care include introducerea primelor unități de propulsie electrificate ale modelului.

O Schimbare Tehnică Semnificativă

Publicitate

Platforma B0 care a stat la baza fiecărui Duster începând cu modelul original din 2009 a fost înlocuită cu arhitectura CMF-B utilizată de mașini precum Dacia Sandero, Renault Clio și Nissan Juke. Această mutare este menită să aducă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește practicabilitatea, rafinamentul și dinamica, fără a compromite dimensiunile compacte ale Duster-ului. De asemenea, permite introducerea unităților de propulsie hibride și mild-hibride, alături de o opțiune pură pe benzină.

2024-dacia-duster-extreme-side

Opțiuni de Propulsie Eficiente

Motorul cu trei cilindri și 88 CP de la nivelul de intrare a fost eliminat, astfel încât gama începe acum cu motorul pe benzină de patru cilindri și 99 CP. Acesta poate funcționa atât pe benzină, cât și pe GPL, având câte un rezervor de 50 de litri pentru fiecare combustibil. Cu ambele rezervoare pline, Duster poate parcurge aproximativ 800 de mile fără a opri pentru combustibil, conform testelor oficiale.

Grupul motopropulsor mild-hibrid include un motor pe benzină turbo de 1,2 litri, un motor electric de 48V și o baterie de 0,9 kWh. Acesta este disponibil doar cu sistemul de tracțiune integrală, care funcționează similar cu cel al modelului Duster anterior.

Designul – Inspirat de Conceptul Bigster

2024-dacia-duster-journey-dashboard

Pe lângă modernizarea tehnologică, noul Duster aduce și cea mai semnificativă schimbare de stil de la introducerea lui MK1. Practic, este o versiune mai mică a conceptului Bigster din 2021, preluând liniile late ale caroseriei și semnăturile de iluminare în formă de Y ale SUV-ului și transpunându-le pe o siluetă mult mai mică.

Aceste elemente de design vor fi împărtășite cu versiunea de producție a lui Bigster, care urmează să fie lansată în 2025. Componentele de sub caroserie, arcurile roților și para-choque-urile sunt fabricate dintr-un material numit Starkle, un plastic rezistent compus din până la 20% material reciclat. Acesta nu este vopsit și își dezvăluie finisajul în alb și negru.

Angajamentul pentru Durabilitate

Dacia susține că aproximativ 20% din plasticurile noului Duster sunt reciclate, o îmbunătățire de 8% față de modelul anterior. Noul Duster are aceeași lungime de 4,34 metri ca și predecesorul său, dar este puțin mai jos, având o înălțime de 1,66 metri și mai lat, cu o lățime de 1,81 metri.

Interior Durabil și Conectat

Designul interior se menține în linia durabilă, cu un panou de bord în contrast de culori și un volan masiv echipat cu butoane fizice. Software-ul mașinii poate fi actualizat prin internet, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să fie dus la un dealer pentru a descărca corecții de bug-uri și funcții noi.

Spațiu Mai Generos

Spațiul din portbagaj a crescut de la 445 de litri la 472 de litri. Acest lucru depășește capacitatea rivalilor Ford Puma (456 de litri) și Skoda Kamiq (400 de litri), deși acest lucru se datorează în mare parte creșterii dimensiunilor Duster-ului, mai degrabă decât unui design ingenios al spațiului.

Prețuri Competitive

Dacia nu a anunțat încă prețurile pentru Duster, dar CEO-ul Denis Le Vot a promis că va începe la mai puțin de 20.000 de euro în Europa.

Accesorii Personalizate cu Tehnologia Youclip

Cu Duster, Dacia lansează un nou sistem de accesorii numit Youclip. Acesta cuprinde o serie de suporturi în formă de pătrat poziționate în interiorul mașinii, fiecare capabil să reziste la aproximativ 8 kg de forță. Accesoriile compatibile includ un suport pentru tabletă, un suport pentru pahare, un cârlig pentru sacoșe, un suport pentru încărcarea wireless a telefonului și o lanternă portabilă. Acestea vor fi vândute inițial prin dealerii Dacia, dar se așteaptă ca proprietarii să înceapă rapid să-și producă propriul kit prin imprimare 3D.

Publicitate
Articolul precedentBMW își majorează profitul din T3 cu ajutorul EV-urilor și al mașinilor cu prețuri ridicate
Articolul următorVerificarea autoturismului după serie de șasiu și istoricul lui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here