Mașini blocate in trafic

Un weekend prelungit este, de obicei, cea mai populară perioadă pentru planificarea vacanțelor, în special a călătoriilor cu mașina. Deși de obicei este considerat un moment de relaxare și de eliberare de rutina zilnică, este foarte probabil să nu fiți singurul care plănuiește o călătorie exact pentru acel weekend. De cele mai multe ori, astfel de scenarii duc la un trafic intens pe autostrăzile de ieșire din orașele metropolitane. Un martor obișnuit al acestei probleme este drumul expres Mumbai-Pune. În cele trei zile din weekendul Crăciunului 2023, au existat numeroase rapoarte care arătau mașini oprite pe margine din cauza unor defecțiuni, ceea ce a dus la un ambuteiaj de 12 kilometri lungime, conform rapoartelor.

Publicitate

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Punekar News (@punekarnews)

Astfel de coșmaruri în trafic pot provoca un stres incredibil asupra diferitelor componente ale mașinii. Dar devine și mai stresant datorită întinderilor lungi de suprafețe înclinate pe măsură ce această autostradă șerpuiește printre ghats, acesta fiind probabil motivul pentru care multe dintre defecțiunile depistate s-au datorat supraîncălzirii și deteriorării ambreiajului. Pentru a vă asigura că nu vă aflați blocați sau blocați într-o situație similară, iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a evita ca mașina dumneavoastră să se defecteze:

Temperaturile motorului

Indicator temperatura motor

Indiferent de tipul de instrumentar de bord, veți avea întotdeauna un indicator care indică temperatura motorului (căutați literele C și H). Mașinile mai bine echipate pot afișa, de asemenea, cifrele de temperatură pe MID sau pe afișajul digital al șoferului. Dacă indicatorul se apropie foarte mult de „H” sau depășește marcajul de 100 de grade Celsius, vedeți o lumină de avertizare a temperaturii motorului, trebuie să opriți imediat mașina pe o parte și să opriți motorul pentru a preveni daune grave. Cauza supraîncălzirii ar putea fi o funcționare defectuoasă a radiatorului, a pompei de răcire sau a termostatului.

Putere redusă a motorului

Putere redusă a motorului

Menținerea motorului în funcțiune pentru perioade îndelungate în condiții de trafic intens poate provoca, de asemenea, funcționarea defectuoasă a motorului. Așadar, este vital să opriți motorul dacă credeți că este posibil să rămâneți blocat în ambuteiaje pentru perioade lungi de timp. Aici intervine și funcția de oprire/pornire la ralanti, care poate modera durata pentru care motorul rămâne pornit în timp ce mașina este oprită în trafic. De asemenea, vă sugerăm să fiți atenți la lumina de avertizare a motorului care poate indica diverse probleme, cum ar fi rateuri ale motorului și defecțiuni ale sistemului de alimentare.

Deschideți geamurile până jos

Geamuri deschise

Un lucru important de reținut în astfel de momente este să opriți aerul condiționat al mașinii și să coborâți geamurile. Atunci când mergeți în urcare sau când treceți prin petice dense de vehicule, acest confort adaugă mai multă presiune asupra sistemului, ceea ce nu reprezintă o problemă în condiții normale, dar poate cauza probleme în ambuteiaje prelungite. De asemenea, ar putea fi un factor care contribuie la supraîncălzirea motorului. Pe vreme caldă, puteți modera utilizarea aerului condiționat în loc să îl aveți pornit pentru perioade lungi de timp în timp ce sunteți blocat în trafic. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea în continuare a economiei de combustibil a mașinii dvs. pe drumurile expres.

Timpul pentru a schimba vitezele

Schimbător viteze manual

Unul dintre motivele principale pentru care mașinile se defectează sau pentru care motoarele lor se supraîncălzesc în astfel de momente este utilizarea intensă a ambreiajului atunci când se deplasează în trafic de tip „bumper-to-bumper” sau pe porțiuni abrupte de asfalt. Angajarea constantă a discului de ambreiaj pentru a evita blocarea sau mersul înapoi are ca rezultat încărcarea inutilă a discurilor de ambreiaj și chiar arderea acestora.

Indiferent de ce transmisie dețineți, manuală sau automată, este recomandat să treceți la punctul mort și să acționați frâna de mână ori de câte ori mașina dumneavoastră este staționată pentru a evita scenariul menționat mai sus.

Luați-o încet, păstrați distanța

Conducere preventiva

În blocajele lungi din trafic, este recomandabil să urmați o distanță de siguranță față de vehiculul din fața dumneavoastră, în cazul în care acesta se rostogolește înapoi în pante sau frânează brusc într-un eveniment nefericit. Este și mai important să respectați această regulă de bază în cazul în care în față se află un vehicul greu care împiedică o vedere clară în față.

O scurtă verificare prealabilă a mașinii

Verificare ulei masina

În cazul în care vă așteptați la perioade lungi de trafic în timpul călătoriei, puteți încerca să fiți proactiv în ceea ce privește îngrijirea mașinii dumneavoastră. Înainte de a pleca într-o călătorie, este întotdeauna mai bine să vă faceți o verificare sau o revizie a mașinii pentru a vă asigura că toate componentele funcționează corect. Aceasta include părți precum uleiul de motor, diverse fluide, starea de sănătate a bateriei, presiunea pneurilor și frânele.

Răbdarea este cheia

În astfel de momente, cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont este să aveți răbdare și să vă păstrați calmul. Nu trebuie să încercați să tăiați între benzile de circulație cu viteză redusă sau să vă mișcați mașina pentru a menține o distanță de câțiva centimetri față de mașina din față. Acest lucru nu numai că va ajuta la un condus eficient, ci și la a face față în cel mai potrivit mod în cazul în care apare vreo situație nedorită.

În concluzie, îi îndemnăm pe cititorii noștri să urmeze aceste îndrumări de bază atunci când întreprindem o călătorie lungă în trafic aglomerat, pentru a ne asigura că nu doar dumneavoastră, ci și mașina dumneavoastră nu se va confrunta cu condiții stresante. Acestea fiind spuse, vă dorim cele mai frumoase amintiri și călătorii fericite.

Publicitate
Articolul precedentIndustria auto europeană se confruntă cu o nouă provocare: Mașinile electrice chinezești invadează Europa
Articolul următorGhidul începătorului pentru… calendarul Formulei 1 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here