Calendar formula 1 2024

Când începe sezonul de Formula 1 din 2024?

Sezonul 2024 al Formulei 1 începe la Sakhir, pe 2 martie, cu Marele Premiu al Bahrainului, înainte de a se îndrepta spre Jeddah pentru Marele Premiu al Arabiei Saudite, pe 9 martie. Ambele curse vor avea loc într-o zi de sâmbătă, pentru prima dată, pentru a ține cont de Ramadan.

Publicitate

Prin urmare, totul la aceste evenimente se va întâmpla cu o zi mai devreme decât de obicei – primele două sesiuni de antrenamente libere (FP1 și FP2) au loc joi, ultima sesiune de antrenamente libere (FP3) și calificările vineri, înainte de Marele Premiu de sâmbătă.

Testele de pre-sezon vor avea loc pe Circuitul Internațional din Bahrain înainte de deschiderea sezonului 2024, în perioada 21-23 februarie.

Când se termină sezonul de F1 din 2024?

Sezonul 2024 al Formulei 1 se va încheia cu Marele Premiu din Abu Dhabi, pe circuitul Yas Marina, pe 8 decembrie.

Bahrainul găzduiește sâmbătă, 2 martie, prima cursă a Marelui Premiu din 2024
Bahrainul găzduiește sâmbătă, 2 martie, prima cursă a Marelui Premiu din 2024

Câte curse sunt în calendarul F1 2024?

Calendarul F1 din 2024 va cuprinde un număr record de Mari Premii, 24 de curse urmând să aibă loc în întreaga lume în acest sezon.

În total, 21 de țări de pe cinci continente sunt incluse în program, care include circuite clasice precum Silverstone, Spa și Suzuka, alături de noi apariții interesante, printre care Las Vegas, Miami și Qatar – o selecție variată care oferă piloților și fanilor o mulțime de lucruri pe care să le aștepte cu nerăbdare.

China revine în calendarul Formulei 1 pentru prima dată din 2019 (19-21 aprilie) și va găzdui primul Sprint F1 din 2024.

Calendarul F1 2024

Data Locatie Circuit
February 21-23 Pre-season testing Sakhir
February 29 – March 2 Bahrain Sakhir
March 7-9 Saudi Arabia Jeddah
March 22-24 Australia Melbourne
April 5-7 Japan Suzuka
April 19-21 China Shanghai
May 3-5 Miami Miami
May 17-19 Emilia Romagna Imola
May 24-26 Monaco Monaco
June 7-9 Canada Montreal
June 21-23 Spain Barcelona
June 28-30 Austria Spielberg
July 5-7 United Kingdom Silverstone
July 19-21 Hungary Budapest
July 26-28 Belgium Spa
August 23-25 Netherlands Zandvoort
August 30 – September 1 Italy Monza
September 13-15 Azerbaijan Baku
September 20-22 Singapore Singapore
October 18-20 USA Austin
October 25-27 Mexico Mexico City
November 1-3 Brazil Sao Paulo
November 21-23 Las Vegas Las Vegas
November 29 – December 1 Qatar Lusail
December 6-8 Abu Dhabi Yas Marina

Câte evenimente F1 Sprint vor avea loc în 2024?

Șase locații vor găzdui evenimente F1 Sprint în 2024. China și Miami intră pentru prima dată în linia F1 Sprint, alăturându-se Austin și Qatar, care revin pentru a găzdui al doilea lor eveniment F1 Sprint. Austria (gazda celui de-al treilea) și Brazilia (gazda celui de-al patrulea) completează lista interesantă a F1 Sprint 2024.

Calendarul 2024 F1 Sprint

 

Data Locatie Circuit
April 19-21 China Shanghai
May 3-5 Miami Miami
June 28-30 Austria Spielberg
October 18-20 United States Austin
November 1-3 Brazil Sao Paulo
November 29 – December 1 Qatar Lusail

Ce sunt ‘double-headers’ și ‘triple-headers’?

În mod tradițional, cursele de Formula 1 erau planificate cu o abordare de tip week-end, dar extinderea calendarului, determinată de popularitatea tot mai mare a sportului, a dus la apariția curselor duble și, în unele cazuri, triple.

Un double-header este o secvență de Mari Premii consecutive în weekend-uri succesive, în timp ce un triple-header este format din trei weekend-uri de curse la rând – locurile de desfășurare fiind grupate în funcție de locație atunci când este posibil. Pur și simplu, acest lucru permite mai multe curse în cadrul unui an de 52 de săptămâni.

Marele Premiu al Marii Britanii din 2024 va fi ultima cursă dintr-o triplă manșă, după Spania și Austria
Marele Premiu al Marii Britanii din 2024 va fi ultima cursă dintr-o triplă manșă, după Spania și Austria

Ce înseamnă termenul ‘flyaway race’?

Calendarul F1 este o afacere globală, punând foarte mult „mondial” în campionatul mondial. Dar îi veți auzi adesea pe cei implicați făcând diferența între cursele organizate în Europa și cele din restul lumii – cuvântul cheie fiind „flyaway”.

Cursele europene permit echipelor să își transporte tot echipamentul – inclusiv mașinile de F1 – cu camionul. Evenimentele care au loc mai departe – pe continente diferite și/sau peste mări – necesită alte forme de călătorie, paddock-ul fiind transportat cu avionul sau cu vaporul între fiecare loc de desfășurare.

F1 transportă toate mașinile de la o cursă la alta pentru a ajuta echipele, cu sprijinul unui parteneriat cu experții globali în logistică DHL. Pentru unele evenimente de tip flyaway, echipamentele suplimentare sunt trimise pe mare cu luni de zile înainte.

Utilizarea de către F1 a camioanelor DHL alimentate cu biocombustibil reduce emisiile de dioxid de carbon cu o medie de 83%.
Utilizarea de către F1 a camioanelor DHL alimentate cu biocombustibil reduce emisiile de dioxid de carbon cu o medie de 83%.

Cum se compară calendarul din 2024 cu primul sezon de campionat al F1?

Calendarul F1 de astăzi diferă foarte mult de cel stabilit pentru primul an al campionatului mondial, în 1950. Pe atunci, existau doar șapte curse, care se desfășurau din mai până în septembrie, șase dintre ele având loc în Europa, cu excepția cursei Indianapolis 500 din SUA, pe care cei mai mulți piloți obișnuiți de Formula 1 nu au participat.

Pe măsură ce Formula 1 se stabilea, au apărut treptat noi locuri de desfășurare în Europa, în timp ce prima cursă de peste ocean a avut loc în 1953, când echipele s-au deplasat pentru prima dată în Argentina, în America de Sud. De atunci, sportul s-a extins în America de Nord, Asia, Orientul Mijlociu și Australia, iar cursele au avut loc și în Africa.

Dintre locațiile inițiale folosite în 1950, Silverstone, Monaco, Spa-Francorchamps și Monza sunt încă prezente, deși de-a lungul anilor au fost aduse mai multe modificări semnificative în ceea ce privește aspectul pistei și siguranța.

Publicitate
Articolul precedent7 sfaturi pentru a vă proteja mașina atunci când sunteți blocat în trafic
Articolul următorAre de gând Uniunea Europeană să interzică repararea vehiculelor vechi pentru a forța cumpărarea celor electrice?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here