BERLIN – Northvolt crede în Germania ca locație industrială și continuă discuțiile privind construirea unei fabrici de baterii în această țară, a declarat miercuri, pe fondul speculațiilor potrivit cărora producătorul suedez de baterii și-ar putea redirecționa investiția planificată către SUA.

Legea de reducere a inflației din SUA, în valoare de 369 de miliarde de dolari, adoptată anul trecut, a determinat companiile, inclusiv Northvolt, să regândească investițiile planificate în Europa, atrase peste Atlantic de subvențiile mari și de energia mai ieftină.

Publicitate

„Credem în locație. Există anumite cerințe pentru ca acest lucru să fie fezabil în competiția cu Statele Unite”,” a declarat Nicolas Steinbacher, șeful de strategie și program al Northvolt în Germania, în cadrul unei conferințe pe tema bateriilor de la Berlin. „Lucrăm împreună cu guvernul într-un spirit de încredere pentru a rezolva aceste provocări”, a adăugat el.

Northvolt organizează consultări cu cetățenii în Heide, în nordul Germaniei, unde a semnat în 2022 un memorandum de înțelegere cu landul Schleswig-Holstein pentru o posibilă fabrică de baterii.

Printre acționarii Northvolt se numără Volkswagen și Goldman Sachs.

Directorul general Peter Carlsson a declarat în octombrie anul trecut că Northvolt ar putea amâna construcția uzinei, care ar fi trebuit să înceapă producția la sfârșitul anului 2025, și să acorde prioritate extinderii în SUA, citând creșterea bruscă a prețurilor la energie în Europa.

„Cu prețurile actuale la electricitate, pur și simplu nu va funcționa”, a declarat miercuri Steinbacher, reluând comentariile directorului general.

„Purtăm discuții bune cu autoritățile locale și cu guvernul federal cu privire la modul în care să punem pe picioare proiectul Heide, astfel încât perspectiva producției europene de celule să nu se prăbușească din cauza prețurilor ridicate la electricitate”, a spus el.

Uniunea Europeană a răspuns marți la programul Washingtonului cu propriile sale planuri de a face viața mai ușoară pentru industria verde, afirmând că va mobiliza ajutoare de stat și un fond de suveranitate pentru a păstra firmele în regiune, însă fondul propus nu are încă sprijinul tuturor guvernelor UE, în special al Germaniei.

Publicitate
Articolul precedentMercedes numește un nou director general al unității AMG și reorganizează echipa executivă
Articolul următorTesla a falsificat videoclipul cu mașina care se conduce singură din 2016, spune un inginer

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here