screen-shot-2023-01-18-at-11-50-39-am-1674060651

Un videoclip postat de Tesla în 2016, folosit pentru a-și promova tehnologia de autopilot, a fost parțial pus în scenă pentru a arăta capacitățile pe care sistemul nu era capabil să le îndeplinească, potrivit mărturiei unui inginer senior de la Tesla, relatează Reuters.

Publicitate

Videoclipul original, publicat în octombrie 2016 și promovat de CEO-ul Elon Musk, arată cum un Tesla Model X conduce de la o casă din Menlo Park, California, până la sediul companiei din Palo Alto, fără nicio intervenție umană.

Modelul X în cauză nu se conducea singur cu ajutorul tehnologiei pe care Tesla a implementat-o în mașinile sale de serie, însă, potrivit lui Ashok Elluswamy, director de software Autopilot la Tesla. Reuters a obținut o transcriere a unei depoziții din iulie, luată ca probă într-un proces împotriva Tesla pentru un accident mortal din 2018, în care Elluswamy descrie videoclipul ca fiind o „demonstrație a capacităților sistemului”, mai degrabă decât ceva disponibil de fapt pentru clienți.

„Intenția videoclipului nu a fost de a descrie cu exactitate ceea ce era disponibil pentru clienți în 2016”, a declarat Elluswamy, potrivit Reuters. „A fost aceea de a portretiza ceea ce era posibil de construit în sistem”.

Potrivit depoziției lui Elluswamy, șoferii trebuiau să preia controlul în timpul testelor. La un moment dat, atunci când a condus pentru a arăta că Model X se poate parca singur într-o parcare fără șofer, mașina s-a izbit de un gard, a spus el. Când a fost întrebat dacă acest tip de capacități, cum ar fi oprirea la culoarea roșie a semaforului și accelerarea la culoarea verde, arată ceea ce era disponibil pentru clienți în 2016, Elluswamy a spus: „Nu”.

Aceasta nu este prima dată când Tesla este acuzată că a falsificat videoclipul din 2016 în cauză. În 2021, New York Times a publicat o investigație în care a vorbit cu mai mulți foști angajați care au susținut că videoclipul a fost înscenat. Dar aceasta este prima dată când un angajat activ a dezvăluit ce s-a întâmplat în spatele scenei.

Tesla a fost criticată recent pentru sistemele sale Autopilot, atât de critici, cât și de organismele de reglementare. Compania urmează să se confrunte cu o anchetă penală din partea Departamentului de Justiție în legătură cu afirmațiile sale privind pilotarea autonomă, potrivit unui raport Reuters din 2022 octombrie.

Articol preluat: Road And Track

Publicitate
Articolul precedentNorthvolt spune că discuțiile pentru fabrica de baterii din Germania continuă
Articolul următorIndustria auto din Cehia se așteaptă ca recuperarea post-pandemică să continue

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here