In ultima perioada am tot fost oprit in trafic de organele de politie pentru controale de rutina sau diverse actiuni, in toate cazurile am prezentat frumos documente obligatorii prevazute de OUG 195 , cu toate acestea in toate cazurile am fost luat la rost pentru asigurarea obligatorie care conform organelor de politie rutiera este un act care esti obligat sa il prezinti la cerere.

Politia Rutiera
Imagine preluata digi24

Conform OUG 195 art 35 alin 2 , care se refera la documentele necesare „(2) Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.” avem la sfarsit acea fraza care spune „precum si alte documente prevazute de lege”, dar in care nu intra asigurare obligatorie.

Publicitate

Orice organ de politie rutiera care te va opri si iti va cere sa ii inmanez asigurare obligatorie, daca nu o faci te va amenda sau iti va da un avertisment pentru neprezentare de acte, iar conform legii nu esti obligat sa il prezinti, nici macar la cerere deoarece acest act, la fel ca si rovinieta se pot verifica prin diferite metode de interogare a unor baze de date si se poate face de catre orice persoana, cu atat mai usor de catre institutii. Articolul in baza caruia te amendeaza este art 101/1/18 din OUG 195 „nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2).”

In baza acestora exista si contestatii castigate, decizia instantei fiind „În aceste condiții, instanța reține că, pentru respectarea cerinței de previzibilitate a normei contravenționale, polița de asigurare auto nu poate fi inclusă în categoria „altor documente prevăzute de lege” în sensul art. 35 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002 și astfel, lipsa acesteia nu constituie contravenția prevăzută de art. 101 alin. (1) pct. 18 din O.U.G. nr. 195/2002.”, toate acestea s-au petrecut in anul 2017, un caz castigat, mai jos link catre decizia nr. 236/2017:

https://lege5.ro/Gratuit/gi3dgojygyza/decizie-nr-236-2017-contraventie-constand-in-omisiunea-conducatorului-auto-de-a-avea-asupra-sa-documentele-prevazute-de-lege-lipsa-asigurarii-obligatorii-de-raspundere-civila-auto-asupra-conducatorulu?pid=249912905&expression=#p-249912905

In concluzie, daca esti oprit de politia rutiera, nu esti obligat sa ai la tine polita RCA, poza sau fotocopie a politei RCA, este de ajuns sa ai polita RCA valabila deoarece ei pot sa verifice, in caz contrar intra de fata cu politistul pe link-ul de mai sus pentru verificarea valabilitatii politei RCA si demonstreaza ca ai o polita valabila pentru numarul de inmatriculare al autoturismului pe care il conduci.

Orice idee sau sugestie pentru acest articol este bine primita sau idei de alte articloe utile.

 

Publicitate
Articolul precedentIstoria Ford
Articolul următorNoul Mercedes-AMG GT Track Series: editie limitata, performante nelimitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here