sergio-perez-of-mexico-driving-the-oracle-red-bull-racing

Arabia Saudită a făcut jocuri mari în lumea sportului mondial în încercarea de a-și ridica profilul pe scena mondială. Compania sa petrolieră publică Aramco sponsorizează Formula 1 și este sponsorul principal al echipei Aston Martin, iar țara a organizat primul său Mare Premiu de Formula 1 în 2021, dar are ambiții mult mai mari cu acest sport. Bloomberg relatează că Fondul de investiții publice al țării (PIF) a făcut anul trecut o ofertă de peste 20 de miliarde de dolari pentru a cumpăra F1 de la actualii proprietari Liberty Media. Liberty Media, cu sediul în SUA, care a cumpărat F1 pentru 4,4 miliarde de dolari în 2017, a refuzat oferta.

Publicitate

Bloomberg susține că PIF este în continuare foarte interesat de cumpărarea F1 și că va depune o ofertă dacă și când Liberty va decide să vândă. Însă, pe măsură ce popularitatea F1 explodează în întreaga lume, Liberty ar putea să nu vrea să renunțe la proprietate. O acțiune de urmărire a Liberty Media pentru F1 – o acțiune care urmărește performanța unei unități de afaceri, în acest caz, F1 – are în prezent o capitalizare de piață de 16,7 miliarde de dolari.

Dacă PIF ar cumpăra Formula 1, acest lucru ar fi cel puțin controversat. Bilanțul Arabiei Saudite în ceea ce privește drepturile omului este îngrozitor, iar încercările sale de a intra în sporturile internaționale, de la Marele Premiu de Formula 1 la turneul LIV Golf, sunt văzute ca fiind sportswashing, practica de a folosi evenimente sportive de anvergură pentru a-și consolida reputația. Lewis Hamilton a declarat că nu se simte confortabil să concureze în această țară, la scurt timp după ce a primit o scrisoare din partea familiei lui Abdullah al-Howaiti, care a fost arestat la 14 ani, torturat și condamnat la moarte la 17 ani. Marele Premiu al Arabiei Saudite de anul trecut a fost literalmente umbrit de o explozie la un depozit Aramco aflat la șase mile de circuit, rezultatul unui atac cu rachete al rebelilor Houthi, care luptă împotriva guvernului yemenit și a unei coaliții conduse de Arabia Saudită, formată în majoritate din state arabe. Lovitura cu rachete a avut loc în timpul unei sesiuni de antrenamente libere, dar după o întâlnire între piloți care a durat toată noaptea, restul weekendului Marelui Premiu a avut loc.

În F1, ca în toate sporturile, banii vorbesc, și ne imaginăm că este foarte greu pentru Liberty Media să ignore avansurile PIF. Iar pe măsură ce F1 își continuă creșterea explozivă, devine o proprietate din ce în ce mai dezirabilă pentru Arabia Saudită.

Publicitate
Articolul precedentAlfa Romeo confirmă data de lansare pentru lupta din 2023
Articolul următorFord va reduce numărul de locuri de muncă, în timp ce se restructurează în Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here